”Forskare”: Surfplatta hot mot barns lärande. Njä, säger jag.

Och så var vi igång igen. Ny teknik, nya fenomen = dåligt och skrämmande. Denna gång är det ett gäng forskare som har riktat in sig på dagens surfplattor men samtidigt drar med sig spelkonsoler och andra digitala mackapärer och påstår att de hämmar barns lärande och kreativitet. Ett av citaten från DN:s artikel:

– Barn nu behöver aldrig ha tråkigt, säger Jonas Linderoth som anser att det kommer påverka barns kreativitet.

– Det är en klyscha, men att ha tråkigt är all kreativitets fader och moder, säger han.

Andra påståenden är att den naturliga leken får stryka på foten samt att språket blir fattigare och att ”nyanser missas”.

Fast att detta skulle vara något speciellt med dagens populära medier vill jag inte hålla med om. Det är lika hämmande som att sitta och läsa Twilight-böckerna dagarna i ända eller träna fotbollvarje dag efter skolan fem dagar i veckan. I och för sig blir man ju då  100% garanterat elitspelare och det är ju bra… [/sarkasm]

Alla medier är bra på sitt sätt i måttliga mängder. Såklart att det inte är bra att sätta ungarna framför surfplattan med Angry Birds eller vid datorn med World of Warcraft för att få det lite lugnt och skönt tills det är dags läggdags. Välkommen till föräldraskapet (säger mannen som varit förälder i hela fyra månader). Gränser är till för att sättas.

Dagens barn och ungdomar har en helt annat sätt att ta till sig information än för bara tio år sedan. Det är inte fel på sättet de gör det på, det är istället dags att anpassa dagens undervisning och uppfostran till nutidens informationssamhälle. På sitt sätt har dagens unga bättre kontakt med omvärlden än vad till och med jag har, som ändå anser mig vara hyfsad allmänbildad och världsvan. Det är dags för oss ”vuxna” att sätta sig in i vad som gäller nu och inte alltid blicka tillbaka på vad som en gång varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s