Rollspelsmåndag del 1 – Drakar och Demoner 1.0

DoD_1_0_3DoD_1_0_4

Tjenare alla rollspelsdiggare…

Då startar vi upp med det först, riktiga avsnittet av Rollspelsmåndag. Jag lovade i min prolog förra måndagen att jag skulle  börja där det en gång började. Håll till godo.

För över 30 år sedan släppte det då rätt okända företaget Äventyrsspel sitt allra första rollspel, eller fantasi-rollspel (FRS) som de kallade det, Drakar och Demoner (1.0). De skapade inte spelet från grunden utan i praktiken hade gänget skaffat sig rättigheten att använda reglerna från Chaosiums Basic Role-Playing med tillägget Magic World vilka de reviderade till viss del och översatte till svenska.

Boxen innehöll en regelbok på mycket sparsmakade 48 sidor, fyra tärningar och tre rollformulär. ”Allt” du behöver för att börja spela. Reglerna baseras till stor del på t100, alltså att färdigheter har en viss procent att lyckas och att du slår med två tiosidiga tärningar där en är ental och den andra tiotal. Ett system som kommer att användas flera år för att allt eftersom bytas ut mot t20- en enda tjugosidig tärning vilket är lättare att spela med.

DoD_1_0_0

Reglerna är mycket rudimentära  och lite märkligt upplagda i två nästan fristående delar och ett äventyr – Bland alfer och troll. Del 1, som berättar vad ett fantasi-rollspel är för något samt beskriver hur du skapar din rollperson, får ett rätt förvirrat intryck och lyckas med bedriften med att vara kort samtidigt som segmentet åker på revision i Del 2.

Det finns endast fyra ”yrken” beskrivna – Krigaren, Den lärde, Den fredlöse och Magikern. Den sistnämnde får absolut mest utrymme i reglerna medan de övriga för en knapp halvsida. Det är rätt uppenbart vilka yrken som kommer att dominera, hur kan färdigheter som Social Historia och Genealogi tävla med BLIXT och OSYNLIGHET?

Som enda utgåva hittar vi grundegenskaper som Kraft (KRA) – viktig för magiker och som sätter värde på karaktärens ”själstyrka, gudfruktan och viljestyrka” och som i framtiden kommer att ersättas av PSY- Kroppsbyggnad (KRO) – som senare kommer att döpas om till FYS, alltså fysik – samt Skicklighet – som i kommande utgåvor blir Smidighet, SMI.

Lite mer än hälften av regelboken tar upp ”allt” som har med rollpersonerna att göra, inklusive strid, magi, förflyttning, utrustning, vapen etc. Därefter är det dags att beskriva de farliga varelser som befolkar denna värld. Detta var alltså lång innan Äventyrsspel skapade Ereb Altor vilket senare kom att bli deras permanenta spelvärld. Nu pratade man mer om ett alternativ Jorden, vilket vi kommer att få se exempel på i de tidigare utgivna uppdragen, med inslag av Tolkiens Midgård.

DoD_1_0_1

I varelsedelen får vi utförliga beskrivningar som:

”Demoner; Detta är frammanade väsen som hämtats till detta plan genom ritualer. De ser i grunden mänskliga ut.”

Visst sätter det stämningen? Värt att notera är att eftersom det mesta verkar handla om införskaffande av skatter har varje varelse en rubrik som beskriver hur stor skatthög den har.

Just jakten på skatter sätter tonen på det bifogade äventyret. I princip handlar det om att äventyrarna sitter på ett världshus och blir kontaktade av en gammal man som ber äventyrarna, som han precis träffat, söka rätt på en elak kult som rövar bort barn, förgöra den och ta tillfånga dess medlemmar. Belöningen är 200 silverpenningar + bonus för all extra information man får med sig. Stigen 600 meter norr om världshuset leder till kultplatsen…

Förutom kultisterna vankas det svartalfer, landmaneter och djävulsvargar. Ohh!

Det är ungefär vad som bjuds i detta första steg in i de svenska rollspelens underbara värld. Kvalitetsmässigt är denna första version ljusår från de rollspel och moduler som skall komma i framtiden, men tanken är ju att man ska lära sig krypa innan man kan springa.

Annonser

2 thoughts on “Rollspelsmåndag del 1 – Drakar och Demoner 1.0

  1. Pingback: Rollspelsmåndag del 2 – Dimön | Spel-Galten

  2. Pingback: Rollspelsmåndag del 3 – Drakar och Demoner 2.0/2.1/3.0 | Spel-Galten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s