”Traderaskolan”: Köpa

Tradera

Som jag skrev i ett tidigare inlägg föredrar jag att köpa och sälja begagnade spel och annat på Tradera framför Blocket som initialt ser lättare och smidigare ut men som allt för ofta drar till sig alldeles för mycket strul för både köpare och säljare. Många tycker också att Tradera är dyrare vilket är en sanning med rejäl modifikation, men detta gäller bara säljare som jag tar upp vid senare tillfälle.

Som köpare behöver du inte bry dig om avgifter från de olika sidorna utan skillnaden här är tiden varje affär tar och samt hur stor kontroll du har på säljaren.

För att använda Tradera måste du registrera ett konto vilket inte tar allt för lång tid, därefter har du konstant tillgång till tjänsten. Blocket är en ren annonsmarknad och kräver inget från dig som köpare. Men det som tar tid är att Tradera är en auktionssite där majoriteten av varorna ligger ute en viss tid som bestäms av säljaren. Fördelen är att både du och säljaren har någorlunda koll på vilka ni är. jag kommer till det senare.

Som alltid är auktioner till naturen lite oförutsägbara vilket kan vara en fördel såväl som nackdel så det jag skriver är mer tips och tankar jag samlat på mig under de år jag använt mig av sidan. ”Results may vary” som man säger i Staterna.

* Sniping är mer standard än undantag. Auktionerna avgörs nästan alltid under de sista minutrarna och det lönar sig ofta att vänta tills det är mindre än minuten kvar för att inte trissa upp priset samt chocka lite. Nackdelen är att om objektet är attraktivt kommer du inte vara ensam. Om du ska göra detta, sätt direkt ett pris du tycker är skäligt, du kan själv bli snuvad om du blir utsatt för detta.

* Lås objektet. Ser du ett objekt ute som du blir intresserad av men har lång tid kvar innan avslut samt inte har ett bud på sig. Bjud lägsta pris. Då kan säljaren inte ta bort objektet om han/hon får kalla fötter om det inte kommer några bud.

* Trissa inte upp priset. Allt för ofta ser man ett budkrig långt innan auktionens slut, många gånger är användarna nya. Varför trissa upp priset? Är det ett kul/sällsynt objekt kommer med stor sannolikhet det bli ett budkrig mot slutet i alla fall.

* Läs objektsbeskrivningen. Undvik bråk, tjafs och tråkiga överraskningar för alla parter genom att läsa vad säljaren skriver om objektet samt hur han/hon vill sköta frakt och betalning.

* Ställ frågor. En del säljare är ibland lite lata eller så har de en massa auktioner ute och inte orkar vara superdetaljerade. Är det något du undrar över, fråga. Är säljaren det minsta seriös svara denne och du slipper överraskningar och tjafs.

* Det mesta kommer igen, ingen panik. Behöver du inte objektet precis just nu, lockas inte in i ett budkrig. Sätt ett tak för vad du är beredd att betala. Gå inte över detta – de allra flesta objekt kommer tillbaka, även om det kanske inte känns så – det är allt för lätt att dras med. ”Bara 10:- till.” ”Bara 100:- till.” Undantaget är mycket sällsynta saker.

* Kolla historiken. Tradera behåller avslutade auktioner på sidan i 60 dagar innan de tas bort. Vill du veta ungefär vilket tak som är skäligt för ett objekt, kolla vad de har gått för tidigare. Sök på objektet du är intresserad av, välj Detaljerad sökning, välj Avslutade annonser. Då får du ett humm om vad slutpriset kan vara.

* Kolla säljarens omdöme. Att av Traderas stora fördelar är betygssystemet där köpare och säljare sätter omdömen på varandra efter auktionens slut. Har säljaren ett högt betyg och bra omdömen är risken betydligt mindre att du blir lurad. De senaste året har de även en betygsskala som visar på hur snabb säljaren har skickat sina varor, om frakten var och och om kommunikationen har varit bra. Är han/hon ny (0 i betyg) var lite mer uppmärksam.

Är det en billig vara kanske det inte gör jättemycket om det visar sig vara en bedragare. Om vi pratar om mycket pengar, maila säljare för att se om denna verkar seriös. Använd PayPal, Payson eller liknande om du är osäker. De allra flesta är bra och hederliga människor, alla har varit nya någon gång, men det finns alltid risk för bedragare.

* Verkar det för bra för att vara sant… Då är det antagligen det. Var inte för naiv, se punkten ovan.

* Ge omdöme. Hjälp andra köpare och säljare, ge omdöme.

Det mesta jag skrivit ovan är rätt självklara saker men som man kanske inte tänker på i stridens hetta. En rolig auktion är mycket mer spännande än bråk om oklarheter på Blocket.

Annonser

One thought on “”Traderaskolan”: Köpa

  1. Pingback: ”Traderaskolan”: Sälja | Spel-Galten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s