Rollspelsmåndag del 2 – Dimön

20121231_113157[1]

Tjenare alla rollspelsdiggare!

Förra måndagen började jag med det allra första Drakar och Demoner vilket rent kvalitetsmässigt hade en del att önska men som trots allt var produkten som satte svenska rollspels-bollen i rullning.

Vi håller oss kvar i forntiden med en av de tidigare äventyrs- och ”kampanj”-modulerna, Dimön, från 1984. Jag sätter ordet kampanj i citationstecken då jag töjer rejält på gränserna när jag benämner modulen som detta. Mer om detta mot slutet.

Det som kännetecknar dessa tidiga äventyr är att de, precis som Bland alfer och troll som fanns med i Drakar och Demoner 1.0, är relativt enkla historier. När det begav sig var det mycket upp till Spelledaren att hålla intresset vid liv snarare än att gå efter de storslagna kampanjer i flera delar vi blev bortskämda med under 90-talet.

Premissen är mycket grundläggande. Rollpersonerna befinner sig på ett värdshus i byn Utkante. De håller just på att inmundiga dagens middag när det ramlar in tre dvärgar som berättar om vad de såg vid något som kallas Spegelsjön. Den ständiga dimman över sjön lättade och mitt i denna vattensamling ser de en ö med ett stort torn. Högst upp på tornet skådas ett vidunderligt monster vars vrål fick marken att skaka. Som sig bör med dvärgar la de benen på ryggen och schappade.

Mer än så vill de inte berätta då det var allt för traumatiskt. Som av en slump blir äventyrarna en stund senare kontaktad av en vilt främmande person som vill sälja sin karta – som hans farbror lyckades plita ihop innan han dog – över ön som skall ruva på skatter av gigantiska proportioner. Vilken tur!

dimön_karta

Tanken är såklart att spelarna ska nappa på detta fenomenala erbjudande och bege sig till ön för att länsa den på allt som inte är fastspikat. Gör de inte det… tvinga dem, du har ju betalat för detta äventyr med din surt förvärvade månadspeng.

Om rollpersonerna känner för att dryga ut sin skara glada skattsökare finns det att tillgå personer på värdshuset. När alla har rafsat ihop sin utrustning och proviant är det dags att bege sig till denna gudsförgätna plats.

Det råkar vara så att Dimön är en plats ytterst lämpad för magi vilket har dragit till sig magiker under århundraden. Den senaste råkade göra en misskalkylering för några dagar sedan i sin jakt på odödlighet och det var detta missöde som dvärgarna råkade bevittna.

Högst upp i tornet som dvärgarna nämnde finns en offerplats där den olycklig magikern och dennes medhjälpare trillade av pinn. Under tornet och ned i marken finns först ett grottsystem med diverse otrevliga varelser och fällor. Under grottsystemet hittas ett komplex för de magiker som har huserat på ön med tillhörande (o)bekvämligheter.

Dags att tömma stället på dess skatter…

Utkante

20121231_121617[1]

På omslaget till äventyret stoltserar man: ”UTKANTE – En hel by med invånare”. Vet inte om detta är tänkt som en selling point men vi ska inte dra i allt förstora växlar när det kommer till denna lilla håla som står sig rejält slätt med kommande moduler som Kandra och Krilloan.

Hur som helst har vi en liten by på en odefinierad plats någonstans i spelvärlden. Vi får en kort beskrivning samt lite mer detaljer över ”viktiga” platser. För att vara en så obetydlig plats finns det ovanligt många magiska föremål i cirkulation. Dessutom har skaparna varit lite på hugget dessa har även beskrivit samt illustrerar ett gäng av byns invånare, så jag kanske inte ska vara för hård i min bedömning. Lite jobb har man trots allt lagt på denna plats.

Dimön_invånare

Det var allt för denna gång. Vi ses om en vecka. Gott nytt år på er!

Annonser

One thought on “Rollspelsmåndag del 2 – Dimön

  1. Pingback: Rollspelsmåndag del 4 – Döda skogen, Ärans väg 1 | Spel-Galten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s