”Traderaskolan”: Sälja

Tradera

Innan nyåret lade jag upp en kortare guide över mina erfarenheter som köpare på Tradera för att få folk att börja använda denna sida istället för Blocket som jag inte alls gillar. Att köpa är inga konstigheter men med lite förberedelser går man inte på onödiga nitar. Att sälja kan även det verka vara en rätt simpel process men det finna en del saker som kan vara värda att tänka på.

Som alltid är auktioner till naturen lite oförutsägbara vilket kan vara en fördel såväl som nackdel så det jag skriver är mer tips och tankar jag samlat på mig under de år jag använt mig av sidan. ”Results may vary” som man säger i Staterna.

Lägg bara ut varor du verkligen ska sälja! Det är mycket irriterande med personer som drar tillbaka sina auktioner med mer eller mindre dåliga ursäkter EFTER att ett giltigt bud kommit in. De flesta buden kommer in när auktionen börjar närma sig sitt slut. Få inte kalla fötter. Följer du nedanstående tips är chansen större att försäljningen går bra.

* Ta ett foto, gärna fler. Ta inte ett kort från nätet utan ta ett på det verkliga objektet. Att bara ta ett  foto från en återförsäljare kan ses som att du försöker dölja något, undantaget är om du driver ett företag och säljer helt nya saker. Det tar 5 sekunder att ta ett foto med mobilen och ladda upp. Ta gärna flera kort, det får annonsen att se lite mer seriös ut. Det kostar inget extra.

* Beskriv objektet så noga du kan. Fotot är det första en köpare ser, det andra är beskrivningen. Ta en liten stund och beskriv objektet du vill sälja. Finns det några defekter, kosmetiska eller funktionella spelar ingen roll, beskriv dem. Även detta ger ett seriöst intryck och det blir inget tjafs i efterhand som kan leda till negativa omdömen.

Finns det information om objektet från återförsäljare, klistra in detta. Det hela går ut på att inge förtroende för dig och objektet. Att till exempel bara skriva, ”Kamera i bruksskick” är inte seriöst,vilket kan leda till mindre pengar i slutändan. Allt går ut på att få ut så mycket det bara går från auktionen.

* Ljug inte. Sälj det som visas på fotot och som beskrivs i objektsbeskrivningen.

* Svara på frågor. Om potentiella köpare ställer en fråga om objektet, svara. Det ger ett seriöst intryck och ökar chansen till fler intresserade vilket ökar chansen till budkrig.

* Lägg auktionen under rätt rubrik. Säger sig självt, lättare att hitta rätt intressenter.

* Highlight och/eller Utvalda Objekt? Personligen använder jag mig mycket sällan av dessa två funktioner. Det är om du har ett mycket speciellt objekt i en kategori med extremt många auktioner kan det vara ett alternativ, annars låter jag det vara.

* Ta inte ut mer i frakt än vad som behövs. Det är oerhört irriterande med personer som tar ut alldeles för mycket i frakt. Är det en pocketbok ligger inte frakten på 79:-. För mindre objekt har Posten färdiga, vadderade kuvert i flera olika storlekar. Använd dessa som riktlinje för vad som är skäligt. För större objekt, kolla vad frakten går på. Det finns guider på fraktbolagens hemsidor.

Använder du dig av Schenker eller liknande, meddela det i auktionen då de ofta tar rätt mycket längre tid på sig att leverera med fördelen att de är billigare, detta för att minska irritation. Emballage och verklig fraktkostnad är ok, inte mer.

* Paketera väl. Använd dig av vadderad kuvert eller kartonger med utfyllnad som tidningspapper eller friggolit.

Samfrakta. Säljer du flera objekt samtidigt och en person vinner flera. Samfrakta för att sänka fraktkostnaden. Att ta ut frakt per objekt är jäkligt snålt och ses oftast inte med blida ögon då det i praktiken är extra vinst för dig.

* Fler bud = högre slutpris. Detta är inte 100%-igt men jag har märkt att det ofta gäller och kan lösas på fler olika sätt, gärna samtidigt om det känns rätt.

  1.  Var inte rädd för ett lågt utropspris. Många gånger har jag sett två nästan identiska objekt där ett har startat på ett lågt utropspris medan den andra på ett utrop som legat runt vad slutpriset kan hamna på. Den första, med lågt utrop, har ofta slutat högre än den med det högre startbeloppet. Vad det beror på kan jag inte säga men jag tror det har en psykologisk förklaring. Många bud ger köparen en känsla av trygghet och att man ”gör rätt”, ett flera personer ”har koll” på vad ett objekt egentligen är värt.
  2. Reservationspris är bra vid rätt tillfälle. Att sälja något man vet är dyrt kan vara läskigt om man startar lågt, det finns risk att man tvingas sälja till underpris. Att sätta ett reservationspris kan vara en bra idé vis dessa tillfällen. Sätt då utropspriset lågt och reservationspriset på det pris du minst kan sälja objektet för. Du får då fler bud men är samtidigt skyddad för underpris. Det kostar lite extra (inte många kronor dock) och kan vara värt i längden. Är det små objekt som inte är värda allt för mycket är reservation inte värt kostnaden.
  3. Sätt skäligt reservationspris. Funderar du på att använda dig av reservationspris men inte är säker på vad objektet kan vara värt. Tradera behåller avslutade auktioner på sidan i 60 dagar innan de tas bort. Vill du veta ungefär vad liknande objekt har gått för tidigare? Sök på objektet du är intresserad av, välj Detaljerad sökning, välj Avslutade annonser. Då får du ett humm om vad slutpriset kan hamna.
  4. Fast pris tillsammans med Reservation. Är du säker på vad ett objekt är värt och vill göra en snabb affär kan det vara värt att sätta fast pris. Men vill du ha alternativet till en auktion sätt upp det med reservationspris enligt punkt 2 och 3. Sätt aldrig ut fast pris utan reservation då första riktiga bud tar bort Fast Pris-alternativet.          Exempel: Har du ett objekt värt 3000:-, sätt reservation på kanske 2750:- och utrop på 1:-. Då försvinner Fast Pris först när någon går över 2750:-, med alla bud i ryggen. Har du inte reservationspris försvinner det alternativet redan vid 1:- och underpris kan vara ett faktum om du har otur.

* Avsluta auktion på en söndagskväll. På söndagar har många inte speciellt mycket att göra och chansen att det finns fler intressenter online är högre på kvällen. En tisdag runt lunch är inte den bästa tidpunkten för att avsluta en auktion om vi säger så, risk för underpris.

* Avsluta auktion i anslutning till löning. När folk har fått lön är chansen större att de är intresserade av att köpa saker. Kombineras med fördel med punkten innan. Söndagskvällar direkt efter lön ger är alltid ett bra alternativ.

* Högtider = dåligt? Att sälja inför högtider kan vara bra men att avsluta auktioner under eller direkt efter högtider kan vara dåligt. Folk tittar oftast inte på Tradera kl. 15:00 på julafton eller 20:00 på midsommarafton. Direkt efter storhelger är spenderarbyxorna oftast inte på.

* ”Betalt senast”. Skriv med fördel i auktionen hur snabbt du vill ha betalt, exempel ”Betalning till mitt personkonto senaste fem arbetsdagar efter auktionens slut”. Då kan du sätta lite press på notoriskt sega köpare.

* Kontakta köparen relativt snabbt efter avslut. Har du Traderas Automatmail behöver du bara tänka på detta om en köpare köper flera objekt och samfrakt skall ordnas. Har du inte aktiverat detta, var inte för långsam med att kontakta köparen med information hur denna ska betala. Att sätta upp en standardmall som kan återanvändas för hur detta mail ska se ut är en klar fördel. Jag brukar kontakta köparen inom ett dygn efter avslutad auktion.

* Skicka varan relativt snabbt. Som köpare vill man ha sina varor rätt snart efter man betalat så förbered dig så mycket det går för snabb leverans. Att använda Plocklistan på Tradera hjälper en hel del när du säljer flera objekt. Om du av någon anledning blir försenad, meddela detta. Personligen skickar jag första vardagen efter pengarna kommit in på kontot.

* Skicka inte varan innan du fått betalt. Det är mer eller mindre standard att skicka varan först efter att köparen har betalat. Ge inte efter om det inte är en köpare med mycket bra omdömen, men knappt ens då. Erfarna användare vet om detta och kommer inte att gnälla. Men för att förhindra eventuellt tjafs, skriv detta i auktionen.

* Det är inte så dyrt som många tror. Blocket tar en fast avgift oavsett hur dyr eller billig vara du lägger ut (30:-). Tradera tar 8% av försäljningspriset men med ett tak på 100:-. För varor som säljs för under 375:- är Tradera alltså billigare (om du inte använder dig av frivilliga tillval). Därefter blir det lite dyrare fram till 1250:- då avgiften slagit i taket och inte ökar längre. Fördelen är att hela försäljningen blir mer kontrollerad och roligare.

Ge omdöme. Hjälp andra köpare och säljare, ge omdöme.

Att sälja via auktion är extremt mycket roligare än att bråka med folk via Blocket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s