Tveksamma ledare – Teodoro Obiang

Flag_of_Equatorial_Guinea.svg

Diktatorer, militärjuntor och andra envåldshärskare är på något underligt sätt samtidigt både skrämmande och fascinerande. Om och om igen lyckas personer med ”bedriften” att tillsammans med ett gäng polare/familjemedlemmar/kollegor/ja-sägare att ta makten i ett land för att därefter klamra sig fast vid toppen med alla medel tillgängliga. Krydda gärna detta med en nypa världsfrånvaro, ett kryddmått narcissism, en handfull hänsynslöshet, en jäsande paranoia samt, i vissa fall, lite karisma.

En del är bara ute efter makt och rikedom. En del har till en början faktiskt ett vettigt mål men som efter ett tag förvrids till något korrupt. Samtliga är dock mer eller mindre skogstokiga. Vi får heller inte glömma att inte allt för länge sedan var detta styrelsesätt mer regel än undantag i många länder, även Sverige.

Idag har vi en handfull idag levande diktatorer som de flesta känner till och som fortfarande sitter vid makten. Kim Jong-un i Nordkorea, Lukashenko i Vitryssland, al-Assad i Syrien och Mugabe i Zimbabwe. Men en lite mer okänd rackare är Teodoro Obiang som sedan 1979 regerat i det lilla afrikanska landet Ekvatoriala Guinea då han störtade den gamle diktatorn Francisco Macías Nguema genom en militärkupp.

Macías var en extremt korrupt och brutal diktator men det blev inte speciellt mycket bättre med Obiang. Han är rent teoretiskt folkvald men som vanligt i dessa fall har han varit den enda kandidaten eller helt enkelt vunnit med 97-99% av rösterna – enligt tyska Der Spiegel vann Obiang med 103% i minst ett område under valet 2002. En siffra som brukar tyda på valfusk…

Nu har han infört en lag som säger att en president bara kan sitta i två omgångar á 7 år. Lagen gäller inte retroaktivt så det är inga problem för honom att, om han blir vald, sitta i ytterligare 14 år (han är då 84 år) innan det är dags för sonen att ta över.

För tjugo år lite drygt hittade man stora oljefyndigheter i det fattiga lilla landet vilket borde vara en rejäl tillgång för folket, men icke. Obiang med familj och vänner lever i överflöd på sina positioner inom regeringen medan delar av folket fortfarande knappt har tillgång till rent vatten.

För bara någon vecka sedan skrev DN en kortare artikel om att denne man planerar att bygga en ny huvudstad långt inne i djungeln då han anser ser att nuvarande huvudstaden är för lättillgänglig för eventuella kuppmakare. Ett projekt som kommer kosta åtskilliga miljarder kronor och som är tveksamt huruvida det gagnar folket eller inte.

BBC gjorde en även i sambande med ovanstående video en intervju med denna ”excentriker”, som antagligen var utgångspunkten för DN:s artikel, där han flera gånger drar gamla klyschor som man hört från andra makthavare i liknande situationer.

Det man funderar lite på är huruvida han själv tror på det han säger? Om inte, tror han på att de som ser detta tror på vad han säger?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s