Måndag hela veckan, hela veckan.

Groundhog_Day

Komedi måste vara en av de svåraste filmgenrerna att göra. Nej jag omformulerar, ROLIGA komedier måste vara en av de svåraste filmerna att göra. Vi ser exempel på att detta påstående stämmer då vi om och om igen får se icke-roliga komedier, till exempel alla Adam Sandler-filmer som någonsin har gjorts, samtliga filmer Rob Schneider visar upp sig i (vilket oftast är Adam Sandlers rullar så där har vi egentligen inget problem, undviker du den ena hänger den andra per automatik med) och Twilight-filmerna.

Nä, bra och roliga komedier sedan millenniumskiftet kan man nästan räkna upp på ena handens fingrar. Det är lite pinsamt att man måste gå tillbaka nästan 20 år i tiden för att börja hitta genrens juveler.

En av mina absoluta favoriter i denna genre är utan tvekan Groundhog Day, eller Måndag hela veckan som den så genialiskt döptes till här i Sverige. En av få titelöversättningar som faktiskt är bättre än originalet, kudos till den som kom denna.

Bill Murray får fritt spelrum och tar tillvara på detta filmen igenom, frustrationen av att vara fast i denna småstadshåla, samma dag ut och dag in i, evighet är inte lätt att uthärda men vi som tittar på älskar det. Visst blir den lite sliskig och småsentimental mot slutet men resan fram till dess är näst intill oslagbar.

En liten eloge till Chris Elliott – den ständiga, komiska biskådisen – som gör sin roll som tafatt kameraman utomordentligt bra.

Här är i alla fall en av de bästa scenerna i denna mycket roliga film. Kolla minspelet på Murray när han om och om igen ska dricka drinken han inte gillar, klockrent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s