Smartphonemarodörer i trafiken.

cellphone-car

Sverige är idag ett av de få länder i Europa som tillåter att förare pratar i mobiltelefon utan handsfree. Något som visats sig vara nästan lika farligt som att köra berusad eller trött. Med dagens smartphones kommer det ibland rapporter om att folk sitter och surfar, tittar på film/tv-serier eller spelar spel bakom ratten. Om detta är medan man kör, vilket säkert förekommer, är det ju inte speciellt kul att vandra runt i trafiken.

Detta har diskuterats under flera år och frågan är när ett förbud kommer.

Även om detta är förkastligt så var det inte ämnet jag tänkte ta upp, i alla fall inte exakt. Nu ska jag faktiskt ta och ge fotgängare en liten känga. Titta er runt på tunnelbanan idag. Vad ser man? 90% sitter med sin smartphone och gör något – undertecknad inkluderad. Grejen är det att allt för många fortsätter att göra detta när de går av tunnelbanan/bussen/tågen och även när de går vidare till nästa destination.

De knatar rakt fram på perronger, trottoarer, trappor, gångbroar och övergångsställen till synes helt utan hänsyn till andras eller sin egen säkerhet. Vad är det som är så viktigt att man folk går rakt ut i gatan, gärna med hörlurar så man inte varken hör eller ser vad som händer runt om en, utan att titta sig för?

Att vi har en lag som säger att bilister och cyklister måste stanna vid obevakade övergångsställen för att släppa fram de som skall gå över kan man väl inte ta detta för givet? Vad händer om bilisten sitter och tittar på senaste avsnittet av Game of Thrones. En katastrof som bara väntar på att hända.

I detta hänseende är cyklister ett föredöme, jag har – än så länge i alla fall – aldrig sett en cyklist som SMS:ar, spelar Angry Birds eller tittar på Breaking Bad medan de sitter i sadeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s